ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Συνέντευξη του Προέδρου της Βουλής Κ. Γιαννάκη Ομήρου στην «Εφημερίδα της Χλώρακας»

Θεωρώντας καθήκον και υποχρέωσή μου να κάνω μνεία για τον Γιαννάκη Ομήρου έναν σεβαστό ανά την κοινωνία και αποδεκτό ως σπουδαίο πολιτικό και άνθρωπο, προσπάθησα να του πάρω μια συνέντευξη που τώρα έχει αναλάβει την προεδρία της Κυπριακής Βουλής. Με την ευκαιρία της επίσκεψης του στη Χλώρακα για τα αποκαλυπτήρια της προτομής του Αγωνιστή Παπακώστα Λεωνίδα, κατάφερα να πάρω μια συντομη συνέντευξη την οποία δημοσιεύω για γνώσιν όσων ενδιαφερομένων αναγνωστών.

1. Θεωρείτε πως σήμερα από τη θέση του προέδρου της Βουλής μπορείτε να προσφέρετε μεγαλύτερη υπηρεσία όσον αφορά μια πατριωτική και Ευρωπαϊκή λύση του Κυπριακού προβλήματος;

Από τη θέση του Προέδρου της Βουλής μπορώ πράγματι να λειτουργήσω περισσότερο αποτελεσματικά σε διεθνές επίπεδο, ώστε να προωθηθούν οι θέσεις μας. Η Κοινοβουλευτική διπλωματία, εντός και εκτός της ΕΕ, προσφέρει δυνατότητες που μπορούμε και πρέπει να αξιοποιήσουμε. Και για να καταδείξουμε την τουρκική κακοπιστία και αδιαλλαξία, αλλά και για να προωθήσουμε λύση δημοκρατική, που θα διασφαλίζει τα ανθρώπινα δικαιώματα και θα είναι σύμφωνη με το διεθνές δίκαιο και της αρχές της ΕΕ.

2. Θεωρείτε πως η σημερινή βουλή όπως είναι πολιτικά διαμορφωμένη, μπορεί να παίξει ουσιαστικό ρόλο στο Εθνικό ζήτημα;

Ύψιστη προτεραιότητα της Βουλής οφείλει να είναι η απελευθέρωση της πατρίδας μας. Ο τερματισμός της τουρκικής στρατιωτικής κατοχής. Η αποκατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των θεμελιωδών ελευθεριών του λαού μας.    Στην προσπάθεια αυτή, στην προσπάθεια για λύση δημοκρατική, λειτουργική και βιώσιμη, η Βουλή θα έχει αναβαθμισμένο ρόλο.

Μέλημα μου θα είναι ασφαλώς να διασφαλίσω την αρμονική συνεργασία της Νομοθετικής με τις άλλες δύο εξουσίες της Κυπριακής Πολιτείας, αλλά και τη λειτουργία της Βουλής με τον πλέον παραγωγικό και αποδοτικό τρόπο. 

Τέλος, θεωρώ απαραίτητο η Βουλή να αναλάβει πρωτοβουλίες ώστε να αναστραφεί το κλίμα απαξίωσης για την πολιτική. Στην κατεύθυνση αυτή πολύ σύντομα θα παρουσιάσω συγκεκριμένες σκέψεις και προτάσεις. 

3. Τι προβλέπετε για τις επόμενες προεδρικές εκλογές; Μήπως υπάρχει περίπτωση να είστε εσείς ο επόμενος προεδρος της Κύπρου τώρα που οι πολιτικές συμμαχίες εχουν κάπως αλλάξει; Νομίζετε η στάση του ΔΗΣΥ να σας ψηφίσει χωρίς όρους και συναλλαγές, θα είναι καταλυτικός παράγοντας για τη διαμόρφωση της κρίσης του λαού και κατά συνέπεια των επόμενων εκλογικών αποτελεσμάτων;

Παρά το ότι είναι νωρίς για να μιλήσει  κανείς για τις Προεδρικές Εκλογές, επαναλαμβάνω  την πρόθεση της ΕΔΕΚ να εργαστεί για να υπάρξει υποψηφιότητα από τον ενδιάμεσο χώρο, που θα εκφράζει τις θέσεις μας τόσο στο Κυπριακό, όσο και στα ζητήματα της οικονομίας και γενικότερα της εσωτερικής διακυβέρνησης. Σε αυτή την κατεύθυνση θα εργαστούμε, αναλαμβάνοντας πρωτοβουλίες στον κατάλληλο χρόνο.

4. Στις Βουλευτικές εκλογές είχαμε περισσότερο από 21% αποχή. Με πια κριτήρια νομίζετε ψήφισε ο κόσμος, και με ποια θα ψηφίσει στις επόμενες προεδρικές;

Η τόσο υψηλή αποχή είναι ασφαλώς το πιο ανησυχητικό φαινόμενο των εκλογών της 22ας Μαίου. Κύριο μέλημα όλων μας πρέπει να είναι η αποκατάσταση της σχέσης ανάμεσα στους πολίτες και την πολιτική. Για να γίνει αυτό χρειάζεται να δημιουργήσουμε διαύλους ουσιαστικής επικοινωνίας. Δυνατότητες ώστε να ακούγεται η φωνή των πολιτών. Ευκαιρίες για ουσιαστική συμμετοχή όλων, ειδικότερα των νέων ανθρώπων. Η ΕΔΕΚ έκανε ήδη κάποια βήματα στην κατεύθυνση αυτή, δίνοντας το λόγο στους πολίτες. Είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε ακόμη πιο έντονα και ακόμη πιο αποφασιστικά.

5. Τελευταία μου ερώτηση, ως Παφιτης που είσαστε και γνωρίζετε απευθείας για την δεινή οικονομική κατάσταση και την μεγαλη ενεργεία που υπάρχει στις τάξεις των ιδιωτικών υπαλλήλων στη Πάφο, θα θέλαμε να μας πείτε τι θα κάμετε από την δεύτερη θέση του ύπατου αξιώματος της Κυπριακής Δημοκρατίας που ευρίσκεστε τώρα.

Η αντιμετώπιση της ανεργίας απαιτεί συγκεκριμένα μέτρα. Πρώτα απ’ όλα μια αναπτυξιακή οικονομική πολιτική. Απαιτεί παράλληλα, συγκεκριμένα κίνητρα (φορολογικά και άλλα) στις επιχειρήσεις για την πρόσληψη ανέργων, αλλά και για να δημιουργηθούν επιχειρήσεις από νέους ανθρώπους. Η ΕΔΕΚ έχει καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις για το θέμα αυτό και είμαστε αποφασισμένοι να επιμείνουμε  στην εφαρμογή τους. Η Πάφος, που αντιμετωπίζει οξυμμένο πρόβλημα, είναι η πρώτη στην οποία θα πρέπει να αξιοποιηθούν αυτές οι λύσεις που προτείνουμε. (9.6.2011)


ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕ ΤΟΝ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟ ΚΥΠΡΟΥ ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟ ΤΟΝ Β΄

Ερώτηση 1: Μακαριότατε, κατ’ αρχάς Σας ευχαριστούμε θερμά που δεχτήκατε να μάς δώσετε τη συνέντευξη αυτή στην εφημερίδα της Χλώρακας. Αποτελεί για μάς μεγάλη τιμή και μας δίνετε πολύ μεγάλη χαρά.
Κατ’ αρχάς Μακαριώτατε, θέλουμε να μάς πείτε λίγα λόγια για την πορεία τής ζωής Σας για να Σας γνωρίσουν και οι νεότεροι αναγνώστες μας, οι οποίοι απ’ ότι ακούω πολύ Σας θαυμάζουν, ιδιαίτερα για τις θέσεις Σας στο Εθνικό μας θέμα.

Απάντηση: Ευχαριστώ κι’ εγώ. Η επαφή μου  με τον κόσμο τής υπαίθρου και μάλιστα με τη νεότητα  με αναψύχει και με γεμίζει με αισιοδοξία και πίστη για το μέλλον τής Πατρίδας μας και τού Ελληνισμού. Γι’ αυτό  και  η χαρά μας είναι αμφίδρομη.
 Γεννήθηκα στην Τάλα τής Πάφου το 1941. Πολύ μικρός έμεινα ορφανός από πατέρα. Όμως η μητέρα μου με μεγάλωσε με πολλή αγάπη « εν παιδεία και νουθεσία Κυρίου».
Γι’ αυτό και μέσα μου ένοιωθα την κλίση να υπηρετήσω την Εκκλησία και το δημιούργημα τού Θεού, τον Άνθρωπο. Αργότερα, βέβαια, συνειδητοποίησα ότι αυτή η κλίση ήταν πρωτίστως κλήση από τη Θεία Πρόνοια και την Αγάπη τού Θεού προς το πρόσωπό μου και την Εκκλησία.
Μετά την αποφοίτησή μου από το Δημοτικό έγινα δεκτός, ως δόκιμος στη γειτνιάζουσα ιερά Μονή τού Αγίου Νεοφύτου. Το περιβάλλον τής Μονής γέμιζε με Θεϊκή πληρότητα την παιδική μου ψυχή.  Αισθανόμουνα δε ότι οι ιερές ακολουθίες ανήγαγον το πνεύμα μου στις αιθέριες σφαίρες τής πνευματικής καταξίωσης και χαράς!
Γι’ αυτό και μόλις αποφοίτησα από το Γυμνάσιο Πάφου το 1963 χειροτονήθηκα σε διάκονο, λαβών τον πρώτο βαθμό τής ιεροσύνης. Διετέλεσα δε επί πενταετία Έφορος τής Μονής.
Το 1968 ενεγράφην φοιτητής τής Θεολογικής Σχολής Αθηνών εκ της οποίας αποφοίτησα το 1972. Στις 19 Οκτωβρίου τού 1972 εξελέγην ομόφωνα Ηγούμενος αυτής  και εγκαθιδρύθην την 12η Νοεμβρίου υπό του αειμνήστου Αρχιεπισκόπου Μακαρίου τού Γ΄.
Την 25η Φεβρουαρίου 1978 εξελέγην δια βοής Μητροπολίτης Πάφου και την 26η Φεβρουαρίου εχειροτονήθην εις Επίσκοπο, εγκαθιδρυθείς αυθημερόν.
Ως Μητροπολίτης έκανα την πρώτη μου τομή στα εκκλησιαστικά δρώμενα. Με εισήγησή μου η Ιερά Σύνοδος τής Εκκλησίας  τής  Κύπρου  ανασύστησε την αρχαία Επισκοπή Αρσινόης ( αρχαιότερο όνομα τής Πόλεως Χρυσοχούς) και εξέλεξε ως  πρώτο Χωρεπίσκοπο  αυτής τον νυν Μητροπολίτη Πάφου κύριο Γεώργιο. 
Κατά τη διάρκεια τής αρχιερατείας μου εξεπροσώπησα την Εκκλησία τής Κύπρου πολλάκις σε διαφόρους διορθοδόξους και διαχριστιανικούς διαλόγους, διεκκλησιαστικά συνέδρια, ενθρονίσεις Προκαθημένων άλλων Εκκλησιών κ.λ.π.
Ως Προεδρεύων τής Ιεράς Συνόδου πρωτοστάτησα, παντί σθένει, μαζί με τον αείμνηστο  Πρόεδρο τής Κυπριακής Δημοκρατίας Τάσο Παπαδόπουλο στην απόρριψη του σχεδίου Ανάν για, τάχατες,  λύση τού Κυπριακού, γιατί κρίναμε ότι τούτο καθιστούσε την πατρίδα μας ένα προτεκτοράτο τής Τουρκίας και παρείχε σ’ αυτήν τις προϋποθέσεις για κατάληψη ολόκληρης τής Κύπρου στο μέλλον. 
Την 5η Νοεμβρίου τού 2006 εξελέγην Αρχιεπίσκοπος Κύπρου και ενεθρονίσθην την 12η Νοεμβρίου τού αυτού έτους.
Έκτοτε, αγωνίζομαι, όση μοι δύναμις,  να ποιμαίνω το λαό τού Θεού κατά το  άγιο θέλημά Του και να διακονώ τον Κυπριακό λαό, ο οποίος διέρχεται ένα ιστορικό εθνικό Γολγοθά, λόγω τής εισβολής και τής κατοχής τού 37% τού εδάφους μας. Τρέφω τη βαθύτατη πεποίθηση ότι ο Θεός θα μάς βοηθήσει στον ιερό μας τούτο αγώνα να απελευθερώσουμε τη σκλαβωμένη μας Πατρίδα και να αποκαταστήσουμε το Δίκαιο και τα Ανθρώπινά μας δικαιώματα.

Ερώτηση 2: Πώς βλέπετε τον ρόλο Σας ως Προκαθημένου τής Εκκλησίας τού Αποστόλου Βαρνάβα;

Απάντηση: Αναμφίβολα η αποστολή που μού εμπιστεύτηκε ο Κύριος είναι υψηλή και δύσκολη.
Πρώτο μέλημά μου είναι η σωτηρία των ψυχών τού Ποιμνίου μου. Αυτή είναι η θεήλατη αποστολή μου. Και προς τον σκοπό αυτό εκδαπανώ τον εαυτό μου.
Στην Ιερά Αρχιεπισκοπή έχω συστήσει Γραφείο Θρησκευτικής Διακονίας και Κατηχήσεως το οποίο βρίσκεται κάτω από την εποπτεία τού Επισκόπου Καρπασίας και στελεχώνεται από μία ομάδα 10 περίπου νεαρών Θεολόγων.
Το Γραφείο προβαίνει σε πάρα πολλές θρησκευτικές συνάξεις, εκδηλώσεις, διαλέξεις, εκθέσεις θρησκευτικού βιβλίου, οργανώνει την κατηχητική κίνηση, τις θερινές κατασκηνώσεις, διοργανώνει θρησκευτικές εκδρομές και γενικά έχει την ευθύνη τής καλλιέργειας θρησκευτικού φρονήματος τού λαού μας.
Τον περασμένο μήνα λ.χ. είχε οργανώσει τη λεγόμενη «ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΒΙΒΛΙΟΥ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ» κατά την οποία εγίνοντο καθημερινά διαλέξεις στην Ιερά Αρχιεπισκοπή από διακεκριμένες θεολογικές και επιστημονικές προσωπικότητες τής Κύπρου και του εξωτερικού. Η αίθουσα διαλέξεων ήταν πάντοτε σχεδόν γεμάτη και ο λόγος τού Θεού αφειδώλευτα έπεσε στις ψυχές τού Ποιμνίου μας.
Επί πλέον περισσότερες από 5000 μαθητές και μαθήτριες επισκέφτηκα την έκθεση χριστιανικού βιβλίου που οργανώθηκε στην αυλή τής ΙΑΚ και τους παρασχέθηκε η δυνατότητα να γνωρίσουν και να αγοράσουν το χριστιανικό και παιδαγωγικό βιβλίο. 
Στη συνέχεια επισκέφτηκαν τους χώρους τής Ιεράς Αρχιεπισκοπής, όπως το Συνοδικό, το μικρό Συνοδικό, το εκκλησάκι τού Αποστόλου Βαρνάβα και μένα τον ίδιο προσωπικά.
Τώρα το καλοκαίρι θα φιλοξενήσουμε εκατοντάδες νέους στις θερινές μας κατασκηνώσεις στις οποίες βιωματικά τα παιδιά θα ζήσουν και θα χαρούν τη φύση και τα μυστήρια τής Εκκλησίας μας.
Με τους τρόπους αυτούς πιστεύω ότι προσεγγίζουμε την νεότητα και  καλλιεργούμε τις ψυχές τους.
Ανενδοιάστως λέγω ότι το Γραφείο λειτουργεί άριστα και νοιώθω πολύ ικανοποιημένος από τα αποτελέσματά του.
Τη θρησκευτική Διαφώτιση και καλλιέργεια τού Ποιμνίου μας την μεθοδεύουμε επίσης και μέσω των ιερών Μυστηρίων, των Θείων Λειτουργιών και με πλείστους άλλους τρόπους.
Βέβαια, παράλληλα με τα θρησκευτικά μου καθήκοντα παρακολουθώ με μεγάλη αγωνία και το εθνικό μας θέμα και ως Ποιμενάρχης νουθετώ τον λαό μας και προσπαθώ να τού καλλιεργώ φρόνημα πίστεως και αγωνιστικότητας, μέχρι την τελική μας δικαίωση.
Οσάκις δε, με επισκέπτονται πρέσβεις ξένων χωρών ή διπλωμάτες ή άλλες πολιτικές προσωπικότητες εκφράζω προς αυτούς με παρρησία τα δίκαια τού λαού μας και προσπαθώ να τους πείσω ότι έχουν χρέος ηθικό απέναντι στον Ελληνισμό τής Μεγαλονήσου, να ενεργήσουν προς τις κυβερνήσεις τους να βοηθήσουν για μια ειρηνική και δίκαιη λύση τού χρονίζοντος προβλήματός μας.

Ερώτηση 3: Λέγεται πάντοτε ότι το μέλλον τής Πατρίδας ανήκει στους νέους.  Η Εκκλησία τί κάνει για να προσελκύσει και να διαπαιδαγωγήσει τους νέους;

Απάντηση: Αναμφίβολα συμφωνώ απόλυτα με την άποψή σας. Η νεότητα αποτελεί τη χρυσή ελπίδα τού μέλλοντος. Δικαιολογημένα είπε κάποιος σοφός « πείτε μου τί πιστεύουν οι νέοι τής ηλικίας κάτω των δεκαοκτώ ετών και θα σας πω ποιο είναι το μέλλον αυτής τής χώρας».
Γι’ αυτό και μεις καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια να είμαστε σε επαφή με τη νεότητα τής Πατρίδας μας. Προς τον σκοπό αυτό τόσο εγώ όσο οι βοηθοί μου Επίσκοποι, Καρπασίας και Μεσαορίας, επισκεπτόμεθα  τα σχολεία, οσάκις υπάρχει δυνατότητα, μιλάμε στα παιδιά και προσπαθούμε να μορφώσουμε Χριστό στις ψυχές τους.
Κατά την περίοδο των Χριστουγέννων και τού Πάσχα επιστρατεύουμε τους εξομολόγους-πνευματικούς μας, οι οποίοι επισκέπτονται τα σχολεία, εξομολογούν τα παιδιά και τα προετοιμάζουν για τις άγιες ημέρες που ακολουθούν και για τη Θεία Κοινωνία.
Επίσης αφ’ ότου ανέλαβα το πηδάλιο τής Κυπριακής Εκκλησίας ενεργοποίησα πολλά από τα κληροδοτήματα, τα οποία κατέστησαν ανενεργά, και δώσαμε και δίδουμε πολλές υποτροφίες σε άπορους αλλά αριστούχους νέους.
Μεγάλη προσοχή και έμφαση δώσαμε και στα στρατευμένα παιδιά μας. Την ευθύνη την αναθέσαμε στον Αρχιμανδρίτη κ. Ιωάννη Ιωάννου, ο οποίος είναι και εκπαιδευτικός και ο οποίος πέτυχε μία αρίστη προσέγγιση με τους εθνοφρουρούς μας. Εξέδωσε πολλά που έχουν σχέση με τη νεότητα και τους τα διένειμε δωρεάν. Με την όλη δράση του, τους κάλυψε και πολλές από τις άλλες βασικές τους ανάγκες και έτσι τα παιδιά νοιώθουν ότι η Εκκλησία δεν είναι απλώς ο πέτρινος ναός του χωριού τους αλλά μία ζώσα Δύναμις η οποία τους αγαπά και ενδιαφέρεται για την ηθικοθρησκευτική τους καλλιέργεια. Ενδιαφέρεται να μορφώσει Χριστό στην ψυχοσύνθεσή τους.
Τα κατηχητικά, οι διαλέξεις, οι εκθέσεις βιβλίων, οι κατασκηνώσεις που ανέφερα και πιο πάνω αποτελούν επίσης βασικούς παράγοντες χριστιανικής καλλιέργειας των νέων μας.
Τρέφομε δε την απόλυτη πίστη ότι και ο Θεός θα ευλογήσει τις προσπάθειές μας και ότι οι νέοι μας θα ακολουθήσουν το δρόμο τής Εκκλησίας και τού Χριστού, που είναι ο μόνος δρόμος που καταξιώνει τον άνθρωπο και νοηματοδοτεί τη ζωή του.
           
Ερώτηση 4: Συχνά ακούγονται εναντίο Σας κατηγορίες ότι αναμειγνύεσθε στην πολιτική. Πώς το σχολιάζετε;

Απάντηση: Η ερώτηση αυτή μού υποβλήθηκε επανειλημμένα και την απάντησα πολλάκις. Επαναλαμβάνω και πάλι. Ούτε είχα ούτε έχω ποτέ μου πρόθεση να αναμιχθώ στην πολιτική. Εμένα αυτό που με ενδιαφέρει και ανησυχώ πάρα πολύ είναι το ΕΘΝΙΚΟ ΜΑΣ ΘΕΜΑ.
Στο θέμα αυτό όχι μόνο έχω δικαίωμα αλλά και ύψιστη υποχρέωση να αναλώσω όλες μου τις δυνάμεις για να σωθεί η Πατρίδα μας και να παραμείνει και στο μέλλον και ελληνική και χριστιανική.
Όλοι πια το βιώνουν ότι η Κύπρος μας διέρχεται μέγιστο κίνδυνο να τουρκοποιηθεί. Οι ορδές τού Αττίλα ευρίσκονται εντός των πυλών και λυμαίνονται για 37 ολόκληρα χρόνια την Πατρίδα μας, περιφρονώντας κάθε έννοια δικαίου και ηθικής και αγνοώντας τα ψηφίσματα τού ΟΗΕ  και τα θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα.
Η Εκκλησία Κύπρου είναι ο σημαιοφόρος των αγώνων τού λαού μας εδώ και δύο χιλιάδες χρόνια. Και μπόρεσε με τη βοήθεια του Θεού να διαφυλάξει τον λαό μας και ελληνικό και χριστιανικό!
Ειδικά για την Κύπρο μας το ιστορικό τούτο θαύμα επεξηγεί άριστα ο βαθύς γνώστης της ιστορίας τής Εκκλησίας τής Κύπρου  ο εμβριθής  ιστορικός Ιωάννης Χάκκετ, ο οποίος επιγραμματικά αποφάνθηκε:
«Η  Κυπριακή Εκκλησία διατήρησε τη λυχνία τής Πατρίδας και τής Ορθοδοξίας σταθερά άσβηστη και εις χρόνους κατά τους οποίους χωρίς την Εκκλησία η λυχνία αυτή θα είχε προ πολλών αιώνων σβηστεί...».
Συνεπώς και τώρα η  Εκκλησία, ως η ταμειούχος τής Αγάπης, τής Δικαιοσύνης και του πνεύματος τής Ελευθερίας, θα πρωταγωνιστεί  σ’ αυτούς τους  ιερούς αγώνες, μέχρις ότου ροδίσουν  στους γλαυκούς ουρανούς τής πατρίδας μας, οι παραδεδεγμένες αξίες της ζωής και αληθινή  Ελευθερία.
Το «νέφος » των εθνομαρτύρων της Πατρίδας μας, μάς χρέωσε όλους με το βαρύ ηθικό και ιστορικό  χρέος να συνεχίσουμε τον αγώνα.
Και ζούμε εδώ συντηρούντες και καλλιεργούντες τον ελληνικό μας πολιτισμό και διαφυλάσσοντες ως κόρη οφθαλμού την Ορθοδοξία μας και τις θρησκευτικές μας παραδόσεις.
Και θα παραμείνουμε εδώ στις κυπριακές Θερμοπύλες τού χρέους και της τιμής. Και θα μαχώμεθα ηρωικώς για τα δίκαιά μας και για την Ελευθερία μας!
Και για να επιτύχουμε στους υψηλούς μας αυτούς στόχους ίδρυσα στις Βρυξέλλες το Γραφείο τής Εκκλησίας τής Κύπρου, το οποίο τέθηκε υπό την εποπτεία του Επισκόπου Νεαπόλεως κυρίου Πορφυρίου.
Αυτό αποσκοπεί στη διαφώτιση των Ευρωπαϊκών χωρών για τα δίκαια του ελληνισμού και  στην ανίχνευση και επαναφορά τής συλημένης από τους Τούρκους πολιτιστικής μας κληρονομιάς. Το έργο του είναι πολυδιάστατο και πολύ δύσκολο αλλά πιστεύω ότι με τη βοήθεια τού Θεού, που είναι Θεός Δικαιοσύνης, θα αποφέρει τους αναμενόμενους καρπούς.

Ερώτηση 5: Σας κατηγορούν επίσης ότι αντιδράτε στο θέμα της φορολόγησης τής εκκλησιαστικής περιουσίας και ότι δεν πληρώνετε τους φόρους Σας στο κράτος.

Απάντηση: Η Εκκλησία, όπως και άλλοι φιλανθρωπικοί οργανισμοί όχι μόνο είναι απαλλαγμένοι από οποιαδήποτε φορολογική υποχρέωση αλλά το κράτος έρχεται αρωγό σ’ αυτούς τους οργανισμούς οι οποίοι εκπληρώνουν πολύ μεγάλο κοινωνικό και φιλανθρωπικό έργο.
Σας είδα με χαρά το Σάββατο στα εγκαίνια του Ερυθρού Σταυρού. Και ακούσατε το πολυσχιδές έργο το οποίο για μισό αιώνα επιτελεί  στην Πάφο. Και Σας ερωτώ. Αν ο Ερυθρός Σταυρός είχε επί πλέον και κρατική φορολογία θα επιτελούσε ποτέ οποιοδήποτε φιλανθρωπικό έργο; Ασφαλώς όχι.
Και ενώ το Κράτος είναι υποχρεωμένο να βοηθεί τέτοιους οργανισμούς ακούσατε να προσφέρει οποιαδήποτε βοήθεια για την ανέγερση του νέου του κτηρίου; Ασφαλώς όχι. Το μεγαλύτερο ποσό το κατέβαλε η Εκκλησία χωρίς να είναι νομικά υποχρεωμένη να το καταβάλει. Αυτό που ακούσατε να γίνεται με τον Ερυθρό Σταυρό Πάφου  γίνεται και με πολλά άλλα ευαγή ιδρύματα.  Θα έλεγα ότι τα ποσά που δίνουμε για φιλανθρωπικούς σκοπούς και ευαγή ιδρύματα είναι πολύ περισσότερα από τυχόν φορολογίες τού κράτους.
Η ουσία είναι βέβαια ότι τα ποσά αυτά τα δίνουμε με την καρδιά μας γιατί ξέρουμε ότι τα προσφέρουμε για να βοηθήσουμε τον εμπερίστατο  και πονεμένο συνάνθρωπό μας και να τού προσφέρουμε την οφειλόμενη χαρά. Αυτή άλλωστε είναι και η αποστολή μας.
Πέραν τούτων θέλω να τονίσω και τούτο το σημαντικό.  Το κράτος μάς φορολογεί και μεις πληρώνουμε καθηκόντως τους φόρους μας στις διάφορες επιχειρηματικές μας δραστηριότητες. Και αναφέρω ως παράδειγμα το ξενοδοχείο Άγιος Γεώργιος που έχουμε στο χωριό Σας. Φορολογείται κανονικότατα και μεις πληρώνουμε κανονικότατα και τους οφειλόμενους φόρους μέχρι και το τελευταίο σέντ. Το ίδιο γίνεται και με όλες τις άλλες επιχειρηματικές μας δραστηριότητες. Τα πράγματα είναι πολύ καθαρά και είναι καιρός η συνθηματολογία και ο λαϊκισμός εις βάρος τής Εκκλησίας να σταματήσει.

Ερώτηση 6: Γιατί νομίζετε το ΑΚΕΛ τηρεί αυτή την εχθρική στάση απέναντι Σας;  

Απάντηση: Με το ΑΚΕΛ έχουμε διαφορετική νοοτροπία ως προς τη λύση τού Κυπριακού. Εμείς πιστεύουμε ακράδαντα ότι η πολιτική τού «καλού παιδιού» απέτυχε παταγωδώς. Την εφάρμοσε ο Πρόεδρος και προσέφερε γενναιόδωρα προς τους Τουρκοκυπρίους τα γνωστά υπερπρονόμια, νομιζόμενος ότι θα τους κολακεύσει και θα λύσει το Κυπριακό. Τον προειδοποιήσαμε έγκαιρα ότι αυτή η πολιτική είναι λάθος και θα οδηγήσει το Κυπριακό σ’ ένα λαβύρινθο από τον οποίο δεν θα μπορέσουμε εύκολα να βγούμε. Δεν μάς άκουσε και προχώρησε μόνος του. Τώρα βρίσκεται εγκλωβισμένος και παγιδευμένος. Και το χειρότερο διχάστηκε και το εσωτερικό μας μέτωπο. Διότι η συντριπτική πλειοψηφία τού λαού διαφωνεί με τις υποχωρήσεις του και ο ίδιος με το ΑΚΕΛ  όχι μόνο επιμένει αλλά τις ωραιοποιεί κιόλας. Πού οδηγούμεθα;   
Η Εκκλησία, όπως είπα είναι η ταμειούχος τής Αγάπης! Συνεπώς οφείλουμε να επιμένουμε μόνο στις διαχρονικές αρχές και αξίες. Και έχουμε καθήκον να αγωνιζόμεθα για τα δικαιώματα όλων των προσφύγων.
Επιμένουμε ότι η λύση που θα βρεθεί πρέπει να είναι και λειτουργική και βιώσιμη. Αν δεν είναι τέτοια τότε γιατί να την υπογράψουμε; Για να οδηγήσουμε την πατρίδα μας στην τουρκοποίηση και την καταστροφή;  Κάτι τέτοιο ως Εκκλησία ουδέποτε θα πράξουμε.
Αυτή άλλωστε δεν ήταν και η τελευταία υποθήκη τού μεγάλου μας Ηγέτη του Αρχιεπισκόπου και Εθνάρχη Μακαρίου;   Δεν παραγνωρίζουμε τις δυσκολίες τής εισβολής και τις υπέρτερες δυνάμεις που διαθέτει η Τουρκία αλλά και δεν νομιμοποιούμε με την υπογραφή μας τα τετελεσμένα τής εισβολής.
Νομίζω ότι η διάσταση αυτή των απόψεών μας με το ΑΚΕΛ το οδήγησε να έχει απέναντι μου, δεν θα έλεγα «εχθρική» αλλά ψυχρή και επιφυλακτική στάση.
Εγώ, πάντως, από μέρους μου θέλω να τονίσω εμφαντικά ότι δεν διάκειμαι «εχθρικά» ούτε εναντίο του ΑΚΕΛ ούτε εναντίο οποιουδήποτε.
Όλος ο Κυπριακός Λαός αποτελεί το σύνολο τού ποιμνίου τής Εκκλησίας μας και οφείλω όλους να τους αγαπώ. Άλλωστε τον αγώνα για απελευθέρωση και επιστροφή οφείλουμε να τον κάνουμε όλοι μαζί ενωμένοι. Την έννοια τής ΕΝΟΤΗΤΑΣ  και την τονίζω και την εννοώ και επιθυμώ πάρα πολύ να γίνει μια ουσιαστική πραγματικότητα!

Ερώτηση 6: Τελευταία ακούγονται πολλές φωνές διαμαρτυρίας για την Παιδεία μας. Λέγεται ότι οι αρμόδιοι προσπαθούν να μάς αποκόψουν από τις ελληνοχριστιανικές μας ρίζες. Είναι αλήθεια; Ανησυχείτε και Σεις;

Απάντηση: Δυστυχώς το κακό ξεκίνησε από την Ελλάδα. Τα νέα τους βιβλία έχουν πιο πολύ Ευρωπαϊκή πυξίδα παρά ελληνοχριστιανοκεντρική. Λησμονούν ότι οι αρχές τής Ευρώπης βυθίζονται βαθιά στο ελληνικό έδαφος.
Ήδη ο μεγάλος Γάλλος φιλόσοφος Παύλος Βαλερύ      διακήρυξε ότι Ευρωπαίος είναι μονάχα εκείνος που πέρασε από την πειθαρχία τής Ελληνικής σκέψης.
Και ο μεγάλος Άγγλος Ποιητής Eliot  επίσης διακήρυξε πως αν θέλουμε να επιβιώσει η Ε.Ε οφείλουμε να την ενυδατώνουμε με τις πηγές τού πολιτισμού της που βρίσκονται στην Ελλάδα και τη Ρώμη. 
Συνεπώς οι Έλληνες διαπράττουν μεγάλο λάθος να προσπαθούν να μορφώσουν τη νεολαία μας με βάση τις μοντέρνες αντιλήψεις των Ευρωπαίων. Ήδη η Ευρώπη περνά μεγάλη ηθική κρίση διότι οι στόχοι της στην ουσία είναι πρώτιστα οικονομικοί και κατά δεύτερο λόγο πνευματικοί. Ενώ έπρεπε να συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο. Καρπός αυτής της ηθικής κρίσεως είναι και η οικονομική την οποία όλοι τώρα ζούμε.
Μού έλεγε πρόσφατα φίλος καθηγητής τής Ιστορίας ότι η Βυζαντινή Ιστορία δεν τιτλοφορείται πια Βυζαντινή αλλά Μεσαιωνική. Επίσης δεν υπάρχει ούτε μια  λέξη ούτε για την πολιορκία των Αβάρων το 626 μ.Χ. ούτε για τον Ακάθιστο Ύμνο. Συνεπώς αν ρωτήσεις σήμερα τα Ελληνόπουλα «κάτω από ποιες συνθήκες γράφτηκε ο Ακάθιστος Ύμνος» δεν θα γνωρίζουν καθόλου. Τον μελίρρυτο Ύμνο  «Τη Υπερμάχω Στρατηγώ τα νικητήρια» στα σχολεία τουλάχιστο, δεν τον άκουσαν ποτέ και ασφαλώς δεν βίωσαν τα μυσταγωγικά του μηνύματα.
Αυτό, δυστυχώς, λέγεται αποκοπή από τις πνευματικές μας ρίζες, λέγεται αποκοπή από την ορθοδοξία μας στην οποία τόσα πολλά χρωστούμε ως Ελληνισμός και μας ανησυχεί πάρα πολύ.
Επομένως το χρέος μας είναι να ενωτισθούμε τα μεγάλα μηνύματα των πνευματικών μας ταγών και αναλόγως να θεσμοθετήσουμε τα τής Παιδείας μας.
  Ας ακούσουμε τη σοφία τού πρυτάνεως τής σύγχρονης Ελληνικής διανόησης αοιδίμου Ακαδημαϊκού Ιωάννη Θεοδωρακοπούλου. «... Μέγα αίτημα τής συγχρόνου ζωής μας, το οποίον τίθεται ενώπιόν μας και εις τη συνείδηση τού συγχρόνου Ελληνισμού, κατά τρόπο αδυσώπητον, είναι το αίτημα να αναγεννήσωμεν μέσα μας, ό,τι οι πατέρες μας ωνόμασαν ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΝ... Παρελάβαμεν τον Χριστιανισμόν και η ιστορική μοίρα  επεφύλαξε εις ημάς  το προνόμιον να τον ερμηνεύσωμεν, να διατυπώσωμεν  με την ελληνικήν φιλοσοφίαν τας αρχάς του και έτσι να τον παραδώσωμεν εις τον κόσμον... Κατά δε την περίοδον τής Τουρκοκρατίας, η Ορθοδοξία απετέλεσε το Δούρειον Ίππον δια να επιζήσωμεν... Σήμερον, που δοκιμάζονται και διασαλεύονται εκ βάθρων, όλα τα ιστορικά μας αποκτήματα και αγαθά, έχομεν χρέος, ως λαός,  να εμβαθύνωμεν, όπως απαιτούν οι σύγχρονοι όροι τής ζωής, άλλη μία φοράν εις την πηγήν τής Ορθοδοξίας και να αναγεννήσωμεν μέσα μας το πνεύμα τού Χριστιανισμού!..»
Και συμπληρώνει πολύ ωραία ο μεγάλος ρώσος διανοούμενος Γεώργιος Φλορόφσκυ:  «Η Ορθόδοξος Εκκλησία υπήρξεν ο θεματοφύλαξ  τού Χριστιανικού Ελληνισμού και αυτό το δημιουργικόν πνεύμα τού Χριστιανικού Ελληνισμού πρέπει να αναζητώμεν. Ας γίνωμεν περισσότερον Έλληνες δια να αποβώμεν Ορθόδοξοι Χριστιανοί...».
Τις σοφές αυτές σκέψεις έρχεται να επιρρώσει ο  εμβριθέστατος Βυζαντινολόγος  Steven Runciman, ο οποίος διατείνεται επιγραμματικά.
«...Οι Έλληνες έχουν μια κληρονομιά για την οποία μπορούν να αισθάνονται υπερήφανοι. Μια κληρονομιά που δεν πρέπει να χαθεί μέσα στις εναλλασσόμενες υλικές καταστάσεις. Στους σκοτεινότερους αιώνες τής Ελληνικής Ιστορίας, η Εκκλησία ήταν εκείνη η οποία, παρ’ όλες τις πολλές δυσκολίες, τις πολλές απογοητεύσεις και αυτές ακόμη τις ταπεινώσεις, μπόρεσε όχι μόνο να προσφέρει πνευματική ανακούφιση, αλλά και να συντηρήσει και να διατηρήσει τις παραδόσεις τού Ελληνισμού.»
Το χρέος επομένως τού Ελληνισμού είναι να θεμελιώσει μία Παιδεία η οποία να στηρίζεται πάνω στις αξίες τού Ελληνοχριστιανικού μας Πολιτισμού. Και η Παιδεία αυτή δεν πρέπει να είναι μόνο γνωσιολογική αλλά προ παντός και κυρίως βιωματική.
             
Ερώτηση 6: Τέλος Μακαριώτατε, θα θέλαμε και το τελικό Σας μήνυμα προς τους αναγνώστες τής «εφημερίδας της Χλώρακας». Θα θέλαμε το μήνυμά Σας να επικεντρωθεί πιο πολύ στη νεότητά μας προς την οποία κυρίως αποτελει τη ραχοκοκκαλια της μελλοντικης μας Κοινωνιας.

Απάντηση: Όπως και σεις διαπιστώνετε η ζωή μου κινείται συνεχώς γύρω από  δύο  άξονες. Την Εκκλησία, που στη συνείδησή μου ταυτίζεται με την Ορθοδοξία και την Ελευθερία τής Πατρίδας μας.
Συνεπώς, ποιο άλλο μήνυμα είναι δυνατό να εκπορευθεί μέσα από την ψυχή μου;  Στη θύμησή μου έρχονται κάποια ωραία συνθήματα, τα οποία προέρχονται από τον αοιδό των εθνικών μας πόθων, τον Διονύσιο Σολωμό.
Το πρώτο λέγει  επιγραμματικά ότι  οι νέοι πρέπει να έχουν « πάντα ανοιχτά, πάντα άγρυπνα τα μάτια τής ψυχής  τους» και το δεύτερο, « κλείστε μέσα στις ψυχές σας  την Ελλάδα και θα αισθανθείτε μέσα σας να λαχταρίζει κάθε είδος μεγαλείου».
Πιστεύω ότι είναι το ίδιο σύνθημα που μάς άφησε και η μεγάλη μορφή τού αγνότατου Χριστιανού ιερομάρτυρος,  τού Πατροκοσμά τού Αιτωλού:
«Χριστός και Ψυχή  μάς χρειάζονται! Αυτά τα δυο κανείς δεν μπορεί να μάς τα πάρει, παρά μόνον, εάν τα δώσουμε μόνοι μας».

Και είναι το ίδιο, που επίσης μάς άφησε η αγνότατη και πατριωτική μορφή τής Εθνεγερσίας, ο ηρωικός Μακρυγιάννης.
«… Οι Έλληνες πρέπει να μάθουν να θυσιάζουν δια την Πατρίδα τους και τη Θρησκεία τους  περισσότερη Αρετή, να ζήσουν ως ανθρώποι σ’ αυτήν την Πατρίδα και μ’ αυτή τη Θρησκεία.
Χωρίς Αρετή και Πόνο εις την Πατρίδα και Πίστη εις τη Θρησκεία τους Έθνη δεν υπάρχουν».
Με αυτές τις έννοιες ως βίωμα,  και  ως όραμα θα μπορέσουμε να δημιουργήσουμε ένα μέλλον ευτυχέστερο και μια Πατρίδα περίλαμπρη,  η οποία να διαδραματίσει αξίως τον ιστορικό της ρόλο. Και ο ιστορικός της ρόλος είναι να αναδειχθεί και πάλιν ο πνευματικός ταγός τής ανθρωπότητας. Και θα επιτευχθεί τούτο διότι ο ΧΡΙΣΤΟΣ ευαγγελίζεται την ΑΓΑΠΗ και τη ΛΥΤΡΩΣΗ, ο δε ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ την ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ και τη ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ.
Παράλληλα, και οι νέοι μας, ως προσωπικότητες, θα  αισθάνονται, συνεχώς μέσα τους, την πνευματική χαρά και την ηθική καταξίωση, που συνάδει απόλυτα με  τους υψηλούς και ευγενείς οραματισμούς τους, τους οποίους εύχομαι από κέντρου καρδίας να πραγματοποιήσουν για το καλό των ιδίων, τής Πατρίδας μας και τής Θρησκεία μας!


Συνέντευξη Κυριάκου Ταπακούδη στην δημοσιογράφο του Ράδιο ΚόσμοςΆννα Κυριάκου(6/12/2011)
Ποιος είσαστε για να σας γνωρίσει ο κόσμος;
Γεννήθηκα το 1953 στη Χλώρακα από φτωχή και πολυμελή οικογένεια. Το 1971 αποφοίτησα από τη Τεχνική Σχολή Πάφου, ενώ την χρονιά του 2011 γράφτηκα σπουδαστής σε Ελλαδική σχολή των ΜΜΕ, και αυτή τη στιγμή σπουδάζω Δημοσιογραφία δια αλληλογραφίας.
Το 1973 όταν απολύθηκα από το στρατό, επειδή δεν υπήρχαν δουλειές ούτε χρήματα για σπουδές, μπάρκαρα στα πλοία και εργάστηκα ως αξιωματικός Μηχανικός.
Το 1978 επέστρεψα στην Κύπρο και ασχολήθηκα με το εμπόριο των Φθαρτών, ενώ το 1991 επέκτεινα τις εργασίες μου στο Developing και στις υπηρεσίες.
Το 2008 θέλοντας να κάνω παρέμβαση στην τοπική κοινωνία, εξέδωσα την  «εφημερίδα της Χλώρακας» σε έντυπη και ηλεκτρονική μορφή, την οποία γράφω, επιμελούμαι και εκτυπώνω μόνος μου με δικά μου μηχανήματα, ενώ ταυτόχρονα ασχολούμαι συστηματικά με τη συγγραφή βιβλίων και περιοδικών.
Έχω εκδώσει μέχρι σήμερα 4 βιβλία και πλήθος περιοδικών που περιέχουν κυρίως την ιστορία και άλλες ιστορίες της Χλώρακας, καθώς και πολλά φιλοσοφικά ή θρησκευτικά συγγράμματα και κείμενα.
Ασχολούμαι επίσης με τη συγγραφή άρθρων και Λαογραφικών μελετών που μεγάλο μέρος τους έχει δημοσιευθεί σε πολλές εφημερίδες της Κύπρου, είναι επίσης δημοσιευμένα σε διάφορες ιστοσελίδες στον Διαδικτυακό Ιστοχώρο τον οποίο καθημερινώς επισκέπτονται χιλιάδες επισκέπτες από όλο τον κόσμο.
Γιατί διεκδικείτε τη θέση;
Η απόφαση μου να κατέλθω ως υποψήφιος Κοινοτάρχης στο Κοινοτικό Συμβούλιο Χλώρακας, είναι από μια σκέψη που μου προέκυψε παρατηρώντας τον μηδενισμό και την απαξίωση της πολιτικής από μεγάλο μέρος των κατοίκων, σημάδι ότι δεν εμπιστεύονται πλέον αυτούς που τους διοικούν. Έτσι με την πρόταση μου πιστεύω δίνω εναλλακτική λύση, και καλώ όλους όσους ενδιαφέρονται για τα κοινά και έχουν άποψη για τα τοπικά θέματα να με υποστηρίξουν
Από ποιους υποστηρίζεστε;
Κατεβαίνω ως ανεξάρτητος υποψήφιος, κάτι που σημαίνει ότι δεν θα είμαι υπόλογος ούτε σε κόμματα, ούτε σε ομάδες, παρά μόνον σε όλους συλλογικά τους πολίτες. Διότι τα προβλήματα των τοπικών κοινωνιών δεν έχουν κομματικό χρώμα και πιστεύω οι ψηφοφόροι το γνωρίζουν έτσι που θα σκεφτούν και θα αποφασίσουν αυτοί μόνοι τους, και θα δώσουν γροθιά στο κατεστημένο, και θα ψηφίσουν ακομμάτιστα με βάση μόνο την αξία των ατόμων.
Πίσω από το παραβαν, πιστεύω θα σκεφτούν με τη δική τους λογική ποιος είναι ο αξιότερος, και με βάση τη δική τους κρίση και μόνον, θα ψηφίσουν. Εξ άλλου ως δημοσιογράφος που ευρίσκομαι σε συνεχή επικοινωνία με τους πολίτες, νιώθω να έχω μεγάλη αποδοχή και υποστήριξη από το σύνολο της κοινωνίας της Χλώρακας.
Ποιο το όραμα σας;
Υπηρετώντας εδώ και 4 χρόνια τον πολιτισμό και την ενημέρωση δια μέσου της εφημερίδας της Χλώρακας, στέκομαι κοντά στον πολίτη και κυρίως στη νεολαία με αγωνία και ενδιαφέρον για την αντιμετώπιση των ποικίλων προβλημάτων και αδιεξόδων τους.
Με την ενεργό εξ αντικειμένου ανάμιξης μου στα κοινά της  Χλώρακας, μάχομαι ακούραστα για την πολιτιστική αναβάθμιση του τόπου μου και με πάθος προσπαθώ να μεταλαμπαδεύσω τις αξίες της πολιτιστικής μας κληρονομιάς και την προβολή της ιστορίας της Χλώρακας όχι μόνο στον εσωτερικό τόπο, αλλά και στον εξωτερικό.
Ως υπεύθυνος πολίτης και ως άνθρωπος που τα τελευταία χρόνια ασχολούμαι απεριορίστως χρόνου με τα πνευματικά και πολιτιστικά δρώμενα, δηλώνω  παρών στις εκλογικές διεργασίες του μηνός Δεκεμβρίου.
Εξ άλλου οι καιροί δεν περιμένουν. Σε αυτή την οικονομική κρίση που διανύουμε, χρειάζεται  μια νέα αρχή. Οι πολίτες απαιτούν μια καινούργια κοινοτική αρχή που να έχει όραμα και σχέδιο και που θα διαχειρίζεται με χρήσιμο και χρηστό τρόπο το δημόσιο χρήμα που προέρχεται από τις δικές τους τσέπες. Πρέπει να αλλάξουμε τους τρόπους ανάπτυξης. Να καταργήσουμε τα παλαιά πρότυπα και να δημιουργήσουμε νέα που θα στηρίζονται στην καινοτομία, την ανταγωνιστικότητα, στην απασχόληση και τελικά στην ευημερία και την κοινωνική δικαιοσύνη. Είναι ώρα για αλλαγή, πιστεύω ότι μπορώ να την κάμω. Αν οι ψηφοφόροι με επιλέξουν, εκ του αποτελέσματος πιστεύω η ψήφος τους θα δικαιωθεί.


Συνέντευξη Κυριάκου Ταπακούδη στο δημοσιογράφο του Ράδιο Πάφος Πανίκο Ευριπίδη (1/12/2011)
Πανικος Ευριπίδου: Γράφεις στα άρθρα σου για την ανεργία και την οικονομική κρίση στη Χλώρακα. Πως μπορείς να τα αντιμετωπίσεις εάν εκλεγείς;
Κυριάκος Ταπακούδης: Θα αναφέρω τις βασικότερες μου επιδιώξεις που θα θέσω στις προτεραιότητες μου εάν εκλεγώ και τις οποίες θα πραγματοποιήσω έτσι που να καταφέρω τη διαφορά αμέσως, ή τουλάχιστον το αργότερο έως το ερχόμενο καλοκαίρι.
Είναι τόσο μεγάλη η οικονομική κρίση που μας μαστίζει, που
πάρα πολλοί συμπολίτες μας εν μέσω ανεργίας βιώνουν πρωτοφανή ερωτήματα και διλήμματα για το τι δέον γενεσθαι. Διότι όταν δεν έχουν χρήματα να ψωνίσουν, ούτε να δώσουν στα παιδιά τους, ακόμα δεν έχουν να πιούν ένα καφέ σε κάποιο καφενείο, όλοι καταλαβαίνουμε σε πόσο μεγάλεςν επικίνδυνες και ανεξέλεγκτες καταστάσεις οδηγούμαστε.
Γι αυτό πρώτη μου έγνοια θα είναι να ανοιχτούν θέσεις εργασίας στη Χλώρακα. Να απασχοληθούν όλοι οι άνεργοι τεχνίτες και εργάτες, καθώς και όσοι εργάζονται στη τουριστική βιομηχανία. Δεν είναι δύσκολο να επιτευχθεί, απλά χρειάζεται κάποιος μπροστάρης που να οδηγεί και να κατευθύνει τα πράγματα να βαίνουν προς το καλώς νοούμενο συμφέρον των πολιτών.
Υπάρχουν πολλοί τρόποι, είμαστε μια κοινότητα με πολλά έσοδα.
● Μπορούμε να ξεκινήσουμε όσα κατασκευαστικά έργα χρειάζονται στη κοινότητα, και να απασχολήσουμε όλο το άνεργο δυναμικό προσωπικό. Τα έργα κοινής ωφελείας χρηματοδοτούνται από την κυβέρνηση κατά 70%. Άρα το υπόλοιπο 30% είναι εύκολο να διατεθεί από τα έσοδα της κοινότητας που προέρχονται από τους φόρους και τα δέκα ξενοδοχεία ή άλλες τουριστικές μονάδες που υπάρχουν στη Χλώρακα. Και αν ακόμα δεν αρκούν, μπορούμε να καταφύγουμε σε δανεισμό του οποίου ο τόκος όπως ξέρουμε για τα Κοινοτικά συμβούλια είναι χαμηλότοκος, περίπου στο 1 ½ %.
Μπορούμε ακόμα τα αναπτυξιακά έργα να τα αναθέτουμε στους χωριανούς εργολάβους και τεχνίτες, έτσι που να υπάρξει επιτελούς ηθική τάξη, δηλαδή αυτοί που πληρώνουν φόρους, να είναι επίσης αυτοί που θα επωφελούνται από αυτους.
● Εφόσον τα ξενοδοχεία και οι άλλες επιχειρήσεις που ευρίσκονται στα γεωγραφικά όρια της Χλώρακας έχουν οφέλη και βοήθεια από το Κοινοτικό Συμβούλιο, να επιδιώξουμε αγαστή συνεργασία μαζί τους έτσι που στην πρόσληψη προσωπικού να έχουν ως πρώτη προτίμηση τους κατοίκους της Χλώρακας.
Πανικος Ευριπίδου: Ποια τα βασικότερα προβλήματα στη Χλώρακα;
Κυριάκος Ταπακούδης: Δεν θα πω τα χιλιοειπωμένα που λέγουν όλοι, εξ άλλου Πανίκο σου τα ανάφερα στην προηγούμενη μας συνομιλία πριν λίγες μέρες, γι αυτό θα αρκεστώ στα βασικότερα, και κυρίως οσα άπτονται τηε οικονομικής κρίσης.
● Τα ξενοδοχεία της κοινότητας φιλοξενούν εκατοντάδες χιλιάδες τουρίστες κάθε χρόνο. Δυστυχώς από αυτούς κανένας δεν επισκέπτεται την κοινότητα μας, γιατί δεν έχουν να δουν ή να κάμουν απολύτως τίποτα σε μια τους επίσκεψη. Μπορούμε με την κατάλληλη υποδομή να τους φέρουμε εντός της κοινότητας, να φροντίσουμε να περάσουν καλά, να τους προσφέρουμε άρτον και θέαμα. Έχουμε πανάρχαιες εκκλησίες του 12ου αιώνα. Έχουμε το θέατρο της Χλώρακας, τις παλιές βρύσες και ένα ιδιωτικό μουσείο θεάτρου σκιών. Μπορούμε να κατασκευάσουμε Βυζαντινό και λαογραφικό μουσείο. Να αναπλάσουμε το κέντρο της Χλώρακας ως πλακόστρωτη πλατεία και να βοηθήσουμε τα κέντρα αναψυχής και τα καφενεία ώστε να καταστούν βιώσιμα.
Να γράψουμε τουριστικό οδηγό και να τον διαθέσουμε στους επισκέπτες των ξενοδοχείων ενώ ταυτόχρονα θα ζητήσουμε από τους ξενοδόχους με παρέμβαση τους, οι χιλιάδες τουρίστες να επισκέπτονται την κοινότητα μας με αποτέλεσμα  να υπάρξουν οικονομικά οφέλη στις τοπικές επιχειρήσεις.
● Από πληροφορίες μου, η εταιρεία Λεπτός θέλει να κατασκευάσει μαρίνα στη περιοχή Πηλός στη Χλώρακα. Ένα τέτοιο έργο εάν γίνει θα επιφέρει μεγάλα οφέλη και προοπτικές στην κοινότητα. Γι αυτό σε συνεργασία μαζί του πρέπει να το προωθήσουμε και να προσπαθήσουμε  να βοηθήσουμε ώστε να πραγματοποιηθεί όσο νωρίτερα, τόσο και καλύτερα.
● Πρέπει να στηρίξουμε τη νεολαία. Να προσπαθήσουμε να αξιοποιήσουμε τα Ευρωπαϊκά κονδύλια που προορίζονται για την ανέλιξη τους και τα οποία είναι τόσα πολλά που θα εκπλαγεί κάποιος όταν τα ανακαλύψει. Επίσης να δώσουμε περισσότερη βοήθεια, στήριξη και καθοδήγηση στο σωματείο του ΑΚΡΙΤΑ ώστε να υποβοηθηθεί για να μπορέσει να επεκταθεί πέραν του ποδοσφαίρου και στον κλασσικό αθλητισμό
Πρέπει να σταματήσουμε  το τσιμέντωμα της Χλώρακας. Η Χλώρακα ήταν ένα σπουδαίος σε ομορφιά τόπος, με πολλη πράσινο εξ ου το όνομα της, είχε επίσης πανέμορφες παραλίες. Τώρα η Χλώρακα έχει τσιμεντωθεί ολόκληρη, και σχεδόν όλες οι παραλίες είναι αποκλεισμένες για τους κατοίκους, διότι οι Κοινοτικοί άρχοντες επέτρεψαν στους διάφορους εκατομμυριούχους ιδιοκτήτες παραλιακών επαύλεων και ξενοδοχείων να τις αποκόψουν με πέτρες και μπάζα.  
Χρειάζεται να γίνουν πολλά ώστε να αναβαθμίσουμε την ποιότητας της ζωής μας, είναι τόσα πολλά, αυτά είναι μόνο μερικά.   
Επιλύοντας τα προβλήματα που είναι εύκολο εγχείρημα εάν υπάρχει όρεξη και όραμα, θα μπορούν όλοι οι πολίτες να εχουν το δικαίωμα να ζουν σε μια ανθρώπινη και αξιοπρεπή κοινότητα με μια αναβαθμισμένη ποιότητα ζωής.
Πανικος Ευριπίδου: Κατεβαίνεις σαν ανεξάρτητος υποψήφιος για να διεκδικήσεις τη θέση του Κοινοτάρχη Χλώρακας. Ξέρουμε ότι είναι πολύ δύσκολο να εκλεγεί κάποιος χωρίς υποστήριξη των κομμάτων; Πως ελπίζεις να πάρεις τόσους ψήφους για να εκλεγείς;
Κυριάκος Ταπακούδης: θέλω να καλέσω όλους όσους ενδιαφέρονται για τα κοινά και έχουν άποψη για τα τοπικά θέματα, να προσέλθουν μαζικά και χωρίς ολιγωρία στις κάλπες και με τη ψήφο τους να καθορήσουν οι ίδιοι το δικό τους μέλλον. Διότι αποχή τους σημαίνει συνενοχή τους στη διαιώνιση του ίδιου κατεστημένου. Να σκεφτούν ότι τα προβλήματα δεν έχουν χρώμα, και να αποφασίσουν αυτοί μόνοι τους να δώσουν γροθιά στο κατεστημένο και να ψηφίσουν ακομμάτιστα με βάση μόνο την αξία των ατόμων.
Θέλω να συμβουλεύσω τους ψηφοφόρους την στιγμή που θα είναι πίσω από το παραβαν, να σκεφτούν με τη δική τους λογική ποιος είναι ο αξιότερος υποψήφιος, και με βάση τη δική τους κρίση και μόνον, να τον ψηφίσουν. Να μην αφήσουν τον εαυτό τους να παρασυρθεί ως άβουλο όργανο από όσα του έχουν πει άλλοι. Ενεργώντας τοιουτοτρόπως θα νιώσουν ελεύθερα άτομα με αυτόνομη προσωπικότητα, δική τους κρίση και δική τους πρωτοβουλία.
Εάν η πλειοψηφία των πολιτών πράξει τοιουτοτρόπως, σίγουρα τότε θα εκλεγεί ο καταλληλότερος, που πιστεύω αυτός είμαι εγώ.
Πανικος Ευριπίδου: Γιατί πιστεύειε ότι πρέπει να σε ψηφίσουν οι ψηφοφόροι;
Κυριάκος Ταπακούδης: Οι καιροί δεν περιμένουν. Σε αυτή την οικονομική κρίση που διανύουμε, χρειάζεται  μια νέα αρχή. Οι πολίτες απαιτούν μια καινούργια κοινοτική αρχή που να έχει όραμα και σχέδιο και που θα διαχειρίζεται με χρήσιμο και χρηστό τρόπο το δημόσιο χρήμα που προέρχεται από τις δικές τους τσέπες. Πρέπει να αλλάξουμε τους τρόπους ανάπτυξης. Να καταργήσουμε τα παλαιά πρότυπα και να δημιουργήσουμε νέα που θα στηρίζονται στην καινοτομία, την ανταγωνιστικότητα, στην απασχόληση και τελικά στην ευημερία και την κοινωνική δικαιοσύνη. Είναι ώρα για αλλαγή, πιστεύω ότι μπορώ να την κάμω. Αν οι ψηφοφόροι με επιλέξουν, εκ του αποτελέσματος πιστεύω η ψήφος τους θα δικαιωθεί


Συνέντευξη Κυριάκου Ταπακούδη στον δημοσιογράφο του Ράδιο Πάφος Πανίκο Ευριπίδη (14/11/2011)
1. Γιατί διεκδικείτε τη θέση του κοινοτάρχη;
● Διεκδικώ τη θέση του Κοινοτάρχη με αποκλειστικό στόχο να κάμω αυτά που πρέπει, αυτά που δεν έγιναν και όλα όσα άλλα χρειάζονται, ώστε η Χλώρακα ως ένα από τα κεφαλοχώρια της περιοχής με την σπουδαία Γεωγραφική θέση, με τις πολλές τουριστικές μονάδες και με τους κατοίκους με το ενεργητικό ταμπεραμέντο τους, να προοδεύσει, να ευημερήσει και να πάρει τη θέση που της αξίζει στον πνευματικό, πολιτιστικό και οικονομικό τομέα, πράγματα τα οποία στερείται όλως διόλου αυτούς τους καιρούς. Η Χλώρακα διαθέτει σπουδαία ιστορία και πολιτιστική κληρονομιά που απέκτησε κατά καιρούς όταν την αρχή κατείχαν εμπνευσμένοι αρχηγοί που ως μπροστάρηδες οδηγούσαν τους πολίτες σε σπουδαίες κατακτήσεις για τις οποίες σήμερα εμείς οι απόγονοι τους νιώθουμε υπερήφανοι. Σκοπός μου είναι να ακολουθήσω το παράδειγμα τους, και αν εκλεγώ, να μπω μπροστάρης για καινούργιες κατακτήσεις και περισσότερη πρόοδο.
2. Τι θα κάνετε εάν εκλεγείτε διαφορετικό απ όσα λέγουν οι άλλοι σας συνυποψήφιοι;
● Έχω φήμη ότι τα λέω έξω απο τα δόντια. Δεν θα χαϊδέψω τα αυτιά κανενός για άγρα ψήφων. Δήλωσα την υποψηφιότητα μου ενάντια στο κατεστημένο και αν εκλεγώ, θα έρθω σε ρήξη με αυτό. Είναι ωραία όσα λέγονται από τους άλλους ότι θα γίνουν, το ερώτημα είναι γιατί δεν τα έκαμαν, αφού όλοι ανεξαιρέτως υπηρετήσαν σε δημόσια πόστα, ενώ ορισμένοι είναι στην εξουσία εδώ και δεκαετίες.
● Οι καιροί δεν περιμένουν. Εν μέσω μεγάλης οικονομικής κρίσης που διανύουμε, χρειάζεται  μια νέα αρχή. Οι πολίτες απαιτούν μια καινούργια κοινοτική αρχή που να έχει όραμα και σχέδιο και που θα διαχειρίζεται με χρήσιμο και χρηστό τρόπο το δημόσιο χρήμα που προέρχεται από τις δικές τους τσέπες. Πρέπει να αλλάξουμε τους τρόπους ανάπτυξης. Να καταργήσουμε τα παλαιά πρότυπα και να δημιουργήσουμε νέα που θα στηρίζονται στην καινοτομία, την ανταγωνιστικότητα, στην απασχόληση και τελικά στην ευημερία και την κοινωνική δικαιοσύνη. 
● Πρεπει να στηρίξουμε τη νεολαία.
● Να προσπαθήσουμε να αξιοποιήσουμε τα Ευρωπαϊκά κονδύλια τα οποία είναι τόσα πολλά που θα εκπλαγεί κάποιος όταν τα ανακαλύψει.
●  Να προβάλουμε την πολιτιστική μας κληρονομιά.
 Χρειάζεται να γίνουν πολλά ώστε να αναβαθμίσουμε την ποιότητας της ζωής μας, είναι τόσα πολλά, αυτά είναι μόνο μερικά.
3. Πήρε η Χλώρακα αυτά που δικαιούται από την κεντρική εξουσία;
● Το παλιό Κοινοτικό Συμβούλιο σίγουρα έχει πάρει κονδύλια από την κεντρική εξουσία. Εγώ πιστεύω ότι υπάρχουν πολλά περιθώρια, που με περισσότερη διεκδικητικότητα μπορούμε να αντλήσουμε πολύ περισσότερα. Επίσης μπορούμε να αντλήσουμε τεράστια ποσά από τα Ευρωπαϊκά προγράμματα και μεγάλες επιχορηγήσεις, φτάνει να παρακολουθήσουμε στενά τις προσφορές που προέρχονται και προσφέρονται από την Ευρώπη 
4. Ποια τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Χλώρακα;
● Τα προβλήματα είναι πολλά, αλλά αυτά που χρήζουν άμεσης πρωταιρεότητας, είναι:
● Υπάρχει σε μεγάλο βαθμό διπλοφορολόγηση των κατοίκων η οποία πρεπει να σταματήσει πάραυτα. Είναι ένα μεγάλο πρόβλημα που συμβαίνει και ενοχλεί τους πολίτες. Όσοι παρασύρθηκαν και δανειστήκαν και έκτισαν διαμερίσματα, εκτός του ότι τα εχουν ξενοίκιαστα και κινδυνεύουν να τους τα πάρουν οι τράπεζες, το Κοινοτικό Συμβούλιο τους φορολογεί εις διπλούν, απαιτεί επίσης την πληρωμή των φόρων των ενοικιαστών απο τους ιδιοκτητες (Κατι που είναι παράνομο), όταν οι ενοικιαστές δεν πληρώνουν.
● Μετά από απόφαση του Κοινοτικού Συμβουλίου για μείωση των φόρων των χαμηλοσυνταξιούχων, αυτή η απόφαση εφαρμόζεται και για μη χαμηλοσυνταξιούχους, με μόνο λόγο την διενέργεια ρουσφετιού για ιδιοτελείς σκοπούς. Είναι μια κατάσταση τραγική, κατάχρησης εξουσίας, που αν εκλεγώ θα ζητήσω επέμβαση της δικαιοσυνης για να αποδοθούν ευθύνες.
●  Όλοι οι δρόμοι είναι καταστρεμμένοι απο τις εργασίες του ΣΑΠΑ με αποτελεσμα τα αυτοκίνητα όλων των κατοικων να εχουν αχρηστευτεί. Τα έργα του ΣΑΠΑ όμως εχουν τελειώσει εδω και καιρό. Πρεπει αμέσως να γίνει ασφαλτόστρωση, γιατί οι κάτοικοι είναι σε κατάσταση εξέγερσης απο την αγανάκτηση.
●  Πρεπει να μπει φραγμός στη διασπάθιση του δημόσιου χρήματος των φορολογουμένων που πολλές φορές χρησιμοποιείται σπάταλα για εκδρομές των Κοινοτικών Συμβούλων και για έργα που δεν είναι για τους δύσκολους οικονομικούς καιρούς ενδεδειγμένα να γίνονται, όταν μάλιστα αυτά δεν επιχορηγούνται απο την Κυβέρνηση (πχ. σχεδιασμός ανέγερσης Κοινοτικού μεγάρου και συνέχιση της δεύτερης φάσης του Θεάτρου Χλώρακας).
●  Να σταματήσει το τσιμέντωμα της Χλώρακας. Η Χλώρακα ήταν ένα σπουδαίος σε ομορφιά τόπος, με πολλη πράσινο εξ ου το όνομα της, είχε επίσης πανέμορφες παραλίες. Τώρα η Χλώρακα έχει τσιμεντωθεί ολόκληρη, και σχεδόν όλες οι παραλίες είναι αποκλεισμένες για τους κατοίκους, διότι οι Κοινοτικοί άρχοντες επέτρεψαν στους διάφορους εκατομμυριούχους ιδιοκτήτες παραλιακών επαύλεων και ξενοδοχείων να τις αποκόψουν με πέτρες και μπάζα.  
● Πρεπει να γίνει κατασκευή πεζοδρομίων και φωτισμός των δρόμων που οδηγούν στη τουριστική ζώνη ωστε να μπορούν οι τουρίστες να επισκέπτονται την κοινότητα. Καθημερινά στα ξενοδοχεία της Χλώρακας φιλοξενούνται πολλές χιλιάδες τουρίστες, αλλά κανένας δεν επισκέπτεται την κοινότητα, διότι δεν υπάρχουν οι υποδομές.
● Γνωρίζω ότι η εταιρεία ΛΕΠΤΟΣ σχεδιάζει να κατασκευάσει μαρίνα στη περιοχή Πηλός της Χλώρακας. Πρεπει να βρούμε τρόπους για επίσπευση αυτής της απόφασης, πρεπει να βοηθήσουμε οσο γίνεται και εμείς σαν κοινότητα, να ζητήσουμε απο το κράτος να βοηθήσει, διότι όλοι μας, πολλά έχουμε να ωφεληθούμε με ένα τέτοιο εργο.
● πλήρης διαφάνεια στις αποφάσεις και στη διαχείριση της κοινοτικής περιουσίας
●  Να προβληθεί η κοινότητα ως τουριστικός προορισμός
●  ανάπλαση της παραλιακής ζώνης
● ολοκλήρωση του παραλιακού πεζόδρομου και κατασκευή παράλληλου ποδηλατοδρόμου
●  κατασκευή πολιτιστικού κέντρου νεότητας
●  δημιουργία Βιβλιοθήκης και κατασκευή Πολιτιστικού μουσείου
●  προώθηση της χρήσης του θεάτρου με την οργάνωση ποιοτικών θεατρικών και μουσικών παραστάσεων
●  αναβάθμιση της κεντρικής πλατείας
●  ενοποίηση της Χλώρακα με την Πάφο
●  κυκλοφοριακή ρύπανση
●  φρένο στις παρανομίες και στο ρουσφέτι
Πιστεύετε ότι είστε καταλληλότερος από τους άλλους;
Πιστεύω είμαι περισσότερο κατάλληλος από τους άλλους για τη θέση του Κοινοτάρχη, γιατί με την ενασχόληση μου με τα κοινά μέσω της εφημερίδας της Χλώρακας της οποίας είμαι ο εκδότης, γνωρίζω όλα τα προβλήματα που απασχολούν τους κατοίκους. Έχω επίσης όλο τον χρόνο να ασχοληθώ με τα προβλήματα και τις ανάγκες της κοινότητας εάν εκλεγώ, αφου σταμάτησα πλέον να ασχολούμαι με τις επιχειρήσεις μου και δηλώνω παρών και έτοιμος για προσφορά σε αντίθεση με τους υπόλοιπους υποψήφιους. Επίσης σκοπεύω τον μισθό των 1200 περίπου ευρώ που καταβάλλεται στον Κοινοτάρχη, να τον χρησιμοποιήσω για τη συνέχιση της έκδοσης της εφημερίδας της Χλώρακας», της οποία άλλως πως, είμαι υποχρεωμένος να αναστείλω την έκδοση καθ ότι λογω των δύσκολων οικονομικών καιρών, εχουν μειωθεί τα έσοδα μου για να μπορώ να συνεχίσω την συνέχεα της έκδοσης της.


Συνέντευξη Κυριάκου Ταπακούδη στον δημοσιογράφο της εφημερίδας Επιλογές, Μάριο Σάββα
1. Γιατί διεκδικείτε τη θέση του Κοινοτάρχη Χλώρακας;
Είμαι ο εκδότης της εφημερίδας της Χλώρακας. Διανύω τον τέταρτο χρόνο έκδοσης της. Από την πρώτη στιγμή, αν και άνηκα στον ΔΗΣΥ, δήλωσα την ανεξαρτητοποίηση μου ώστε να νιώθω ανεξάρτητος ώστε να μπορώ να γράφω ανεξάρτητα. Υπηρετώντας εδώ και 4 χρόνια τον πολιτισμό και την ενημέρωση δια μέσου της εφημερίδας αυτής, και με την ενεργό εξ αντικειμένου ανάμιξης μου στα κοινά της  Χλώρακας, γνώρισα τα ποικίλα προβλήματα και τα αδιέξοδα των κατοικων της. Με αγωνία και ενδιαφέρον για την αντιμετώπιση τους και στέκοντας δίπλα στον πολίτη και κυρίως στη νεολαία, αποφάσισα να εμπλακώ στα κοινά ώστε εάν εκλεγώ, με τη δυναμικότητα που με διακρίνει, να διορθώσω τα κακώς έχοντα και να επιβάλω την πρέπουσα τάξη και διαχείριση στη δημόσια διοίκηση.
Δεν είμαι εναντίον των κομμάτων, αλλά είμαι εναντίον της κομματοποίησης. Γνώμη μου είναι ότι στα τοπικά θέματα που αφορούν τις θέσεις των Κοινοταρχών, δηλαδή του αρχηγού της κοινότητας που από αυτόν κυρίως θα εξαρτηθεί η πρόοδος, πρεπει να εκλέγεται ο άριστος, και όχι ο αρεστός. Τα κόμματα για να δουν τη δύναμη τους, μπορούν να ασχοληθούν με τους κομματικούς συνδιασμούς για εκλογή κομματικών συμβούλων.
Γι αυτό κατέρχομαι ως ανεξάρτητος υποψήφιος διεκδικώντας τη θέση του Κοινοτάρχη Χλώρακας.
2. Ποια είναι τα προβλήματα που νομίζετε ότι υπάρχουν στη Χλώρακα;
Τα προβλήματα είναι τόσα πολλά που για να σας τα αναλύσω χρειάζονται ολόκληρες σελίδες να καταγραφούν. Για αυτό επιγραμματικά σας δηλώνω τα βασικότερα: 
● Η νεολαία χρειάζεται περισσότερη στήριξη με την δημιουργία πολιτιστικού κέντρου νεότητας
● Το ανεξάρτητο σωματείο του ΑΚΡΙΤΑ χρειάζεται περισσότερη βοήθεια ώστε να υποβοηθηθεί για να επεκταθεί πέραν του ποδοσφαίρου και στον κλασσικό αθλητισμό
● Χρειάζεται πολιτιστική αναβάθμιση και προβολή της πολιτιστικής μας κληρονομιάς
● Χρειάζεται η αξιοποίηση των Ευρωπαϊκών  Κονδυλίων
●  Να ασφαλτοστρωθούν οι δρόμοι, αφου πλέον εχουν τελειώσει τα έργα του ΣΑΠΑ.
●  Επίλυση του προβλήματος της κυκλοφοριακής ρύπανσης
●  Να μπει φρένο στις παρανομίες και στο ρουσφέτι
●  Να υπάρξει σεβασμός στο δημόσιο χρήμα
●  Να υπάρξει πλήρης διαφάνεια στις αποφάσεις και στη διαχείριση της κοινοτικής περιουσίας
●  Να σταματήσει το τσιμέντομα της Χλώρακας
●  Να προβληθεί η κοινότητα ως τουριστικός προορισμός
●  Να γίνουν έργα για ανάπλαση της παραλιακής ζώνης
● Να κατασκευαστούν πεζοδρόμια και να ηλεκτροφωτιστούν οι δρόμοι που οδηγούν στη τουριστική ζώνη
●  Να διευκολυνθεί η εταιρεία ΛΕΠΤΟΣ για να κατασκευάσει μαρίνα στην περιοχή «Πηλός»
●  Να ολοκληρωθεί ο παραλιακός πεζόδρομος και να κατασκευαστεί παράλληλος ποδηλατοδρόμος.
●  Χρειάζεται δημιουργία Βιβλιοθήκης, Πολιτιστικού μουσείου, Βυζαντινού μουσείου, εκκλησιαστικού περιπτέρου (σε συνεργασία Κοινοτικου Συμβουλιου και εκκλησιαστικής επιτροπής)
●  Επείγει η προώθηση της χρήσης του θεάτρου με την οργάνωση ποιοτικών θεατρικών και μουσικών παραστάσεων
●  Η κεντρική πλατεία χρειάζεται εξωραϊσμό και  αισθητική αναβάθμιση
● Οι σύλλογοι του ΑΚΕΛ και του ΔΗΣΥ καθώς και τα άλλα κτίρια, με Ευρωπαϊκά κονδύλια να αναπαλαιωθούν και να επενδυθούν με πέτρα
●  Πρεπει ο νέος κοινοτάρχης να εργαστεί με ζήλο για ενοποίηση της Χλώρακας με την πόλη της Πάφου
Επιλύοντας τα προβλήματα που είναι εύκολο εγχείρημα εάν υπάρχει όρεξη και όραμα, θα μπορούν όλοι οι πολίτες να εχουν το δικαίωμα να ζουν σε μια ανθρώπινη και αξιοπρεπή κοινότητα με μια αναβαθμισμένη ποιότητα ζωής.
3. Γιατί νομίζετε δεν επιλύθηκαν αυτά τα προβλήματα από το προηγούμενο Κοινοτικό Συμβούλιο;
Για να επιλυθούν τα προβλήματα σε μια κοινότητα χρειάζονται άνθρωποι προοδευτικοί με όραμα που να μπορούν να τα αντικρύσουν με σειρά πρωταιρεοτητας και να ενσκήψουν να τα επιλύσουν. Εάν οι εκλελεγμενοι δεν εχουν ιδέα πώς να ενεργούν, και όταν δεν εχουν το χρόνο ή τη μόρφωση, όταν το μυαλό τους (όπως συμβαίνει στην Κοινότητα της Χλώρακας) είναι στην καλοπέραση τους πηγαίνοντας κάθε λίγο καιρό εκδρομές στο εξωτερικό από τους φόρους των πολιτών εκμεταλλευόμενοι τη θέση που τους ανέδειξε η ψήφος του λαού, είναι φυσικό η απόδοση τους στην προσφορά έργου προς τους πολίτες να είναι μειωμένη.
4. Γιατί πιστεύετε ότι δικαιούστε την ψήφο των πολιτων;
Διανύουμε τη δυσκολότερη περίοδο από το πόλεμο του ΄74 και ύστερα, αντιμετωπίζοντας  μια μεγάλη οικονομική κρίση αλλά και μια κρίση θεσμών και αξιών που δημιουργούν ανασφάλεια και δικαιολογημένο θυμό και οργή στην κοινωνία, μιας κοινωνίας που χρειάζεται αλλαγή νοοτροπίας και αναθεώρηση των ηθικών αξιών, από την οποία πρεπει να εκθεμελιωθεί η παρανομία, η αδιαφορία, και το προσωπικό συμφέρον παράγοντες ανασταλτικοί για την πορεία της κοινότητας μας.

Μέσα σε ένα τέτοιο κλίμα να κυριαρχεί, πιστεύω ότι δικαιούμαι την ψήφο του λαού για τη θέση του Κοινοτάρχη, ανεξάρτητα από πολιτικά κόμματα καθώς παντοιοτρόπως ισχυρίζομαι ότι τα προβλήματά δεν έχουν χρώμα. Με διαφάνεια, νομιμότητα,  αξιοκρατία, αλλά κυρίως ευφάνταστη δημιουργικότητα, εάν ψηφιστώ, θα  αγωνιστώ για πρόοδο και ανάπτυξη με προοπτική της κοινότητας μου. Με αποδεικτικό στοιχείο την πρόταξη του λόγου που διαθέτω ως όπλο και χρησιμοποιώντας τη γλώσσα της αλήθειας που είναι αυτή που γνωρίζω ονομάζοντας τα γεγονότα ως πραγματικά εχουν, πιστεύω αξιοκρατικά και με το χέρι στην κάρδια, ο κάθε ψηφοφόρος θα με ψηφίσει.