Ο Κυριάκος Ταπακούδης γεννήθηκε στην Κύπρο το 1953. Έχει γράψει βιβλία διηγήματα και νουβέλλες για μικρούς, για μεγάλους, και για τους ναυτικούς - Τηλέφωνο: 99435899 Email: k.tapakoudes@cytanet.com.cy

ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΤΑΠΑΚΟΥΔΗΣ


Ο Κυριάκος Ταπακούδης συγγραφέας, ιδιοκτήτης, εκδότης και συντάκτης της "Εφημερίδας της Χλώρακας", εις ηλικίαν 57 ετων αποφάσισε να σπουδάσει δημοσιογραφία. Γράφτηκε στο Εργαστήριο Σπουδων ΜΜΕ του ομίλου ΑΝΤ1, και σε ηκικλία 59 ετων, αποφοίτησε με βαθμό 8,7






ΑΝΤΙ ΠΡΟΛΟΓΟΥ
Ο Κυριάκος Ταπακούδης αποφάσισε να ασχοληθεί με το γράψιμο σε μεγάλη ηλικία, όταν στα πενήντα πέντε του χρόνια είδε την ψυχική και πνευματική κακομοιριά στην οποία περιέπεσαν πολλοί συνάνθρωποι του την δεκαετία του 2000 ύστερα από την απότομη μεγάλη ευμάρεια που τους προέκυψε με το ξεπούλημα των περιουσιών τους αντί χρημάτων. Καταλαβαίνοντας ότι δεν θα τους έβγαινε σε καλό, προσπάθησε τουλάχιστον να αλλάξει το χαρακτήρα τους θέλοντας να βελτιώσει με τον τρόπο του τις συνθήκες και την ποιότητα της ζωής τους κάνοντας τους να σκέφτονται με τη λογική και τη θετική γνώση η οποία πηγάζει μέσα από παρατήρηση και ανάλυση.
Είναι μια ιστορία ενός οραματιστή και ανθρωπιστή δημοσιογράφου που μέσω της διδακτικής του αρθρογραφίας προσπάθησε να επιφέρει ρήξη με το κατεστημένο της υλιστικής εποχής εκείνης της δεκαετίας. 
Συνέλαβε την ιδέα για να εξεγείρει τις ψυχές και το πνευματικό φρόνημα αυτών των αποχαυνωμένων συμπατριωτών του από τον απότομο πλουτισμό, έγραφε, τύπωνε, εξέδιδε και κυκλοφορούσε την μηνιαία «εφημερίδα της Χλώρακας».
Ήταν άνθρωπος με δικά του προβλήματα, προτερήματα και ελαττώματα. Από τη φύση του ήταν πνεύμα ανήσυχο, έξυπνος και ετοιμόλογος. Υπήρξε έντονα καυστικός και σταθερός στις απόψεις του και με τον γραπτό και προφορικό του λόγο ερχόταν σε σύγκρουση με τις αντιλήψεις των καθημερινών ανθρώπων του περίγυρου του. Δεν δίσταζε να εκφράζει ελεύθερα και ανεπηρέαστα τις απόψεις του, στηλιτεύοντας κυρίως την βλακεία, την υποκρισία και την αχαριστία.
Γεννήθηκε στις 28 Νοεμβρίου 1953 στη Χλώρακα, αλλά τη λογοτεχνική του δραστηριότητα την άρχισε το 2008 στην ηλικία των πενήντα πέντε χρόνων. Αν και είχε το σαράκι της μάθησης και της δημιουργίας από νεαρή ηλικία, εντούτοις ένεκα των οικονομικών δυσκολιών που επικρατούσαν σε ολόκληρη την Κύπρο, δεν μπόρεσε να πραγματοποιήσει το όνειρο του να σπουδάσει όταν ήταν σε νεαρή ηλικία. Παρ όλα όμως τα χρόνια που πέρασαν, με πείσμα έστω στο ξεκίνημα της τρίτης του ηλικίας, κατάφερε να πάρει πτυχίο δημοσιογρσφίας.
Η Χλώρακα την εποχή που γεννήθηκε ήταν ένα μικρό και ήρεμο χωριό της επαρχίας Πάφου με μικρό πληθυσμό που οι κάτοικοι ασχολούντο με τη γεωργία και τη κτηνοτροφία. Μετά το έτος 1980 αναπτύχθηκε οικοδομικά ραγδαία και ο πληθυσμός πλήθυνε καταντώντας τη μικρη Κοινότητα σε μεγαλη κωμόπολη. Οι γονείς του ήσαν φτωχοί και πολύτεκνοι. Ο πατέρας του ονομάζετο Χαράλαμπος και η μητέρα του Στασού και ήταν μια απλή ευλογημένη Χριστιανική γυναίκα που πέθανε  πολύ ενωρίς. Παντρεύτηκε το 1980 τη Μαρινέλα Λουκά από τη Μεσόγη και απέκτησαν δυο παιδιά και δύο εγγόνια. Το 1971 αποφοίτησε από τη Τεχνική Σχολή Πάφου, ενώ την χρονιά του 2011 γράφτηκε σπουδαστής σε Ελλαδική σχολή ΜΜΕ, όπου σπούδασε Δημοσιογραφία.
Υπηρέτησε στην Εθνική φρουρά 25 μήνες, και με την απόλυση του μετέβηκε στην Ελλάδα όπου μπάρκαρε και εργάστηκε στα πλοία ως δόκιμος αξιωματικός Μηχανικός. Τα ατέλειωτα χρόνια και τις ατέλειωτες ώρες της Ναυτικής του μοναξιάς πάνω στα πλοία τάνκερς, ασχολήθηκε με το διάβασμα επιμελώς, καταφέρνοντας να αποκτήσει απεριόριστες γνώσεις, που αργότερα αποδείχτηκαν πολύ υποβοηθητικές ώστε να καταφέρει να γίνει συγγραφέας, συντάκτης, δημοσιογράφος και εκδότης δικής του εφημερίδας.
Το 1978 επέστρεψε στην Κύπρο όπου ασχολήθηκε με μεγαλη επιτυχία με το εμπόριο των Φθαρτών.
Το 1991 επέκτεινε τις εργασίες του στο Developing και στις υπηρεσίες, εργασίες που του εξασφάλισαν από ενωρίς ένα καλό εισόδημα που του επέτρεψε να αφοσιωθεί απερίσπαστα στο διάβασμα και στο γράψιμο.
Από το 2008 μέχρι το 2013 εκδίδει την «εφημερίδα της Χλώρακας» σε έντυπη και ηλεκτρονική μορφή, την οποία γράφει, επιμελείται και εκτυπώνει μόνος του, ενώ ταυτόχρονα ασχολείται συστηματικά με τη συγγραφή εκατοντάδων άρθρων και Λαογραφικών μελετών καθώς και φιλοσοφικών ή θρησκευτικών συγγραμμάτων και κειμένων που μεγάλο μέρος τους έχει δημοσιευθεί σε πολλές εφημερίδες της Κύπρου.

Ο Κυριάκος Ταπακούδης ως διηγηματογράφος
Έχει επίσης γράψει και εκδώσει εφτά βιβλία που περιέχουν ιστορίες της παράδοσης που μέσα από τη διήγηση τους καταγράφεται ο τρόπος ζωής της παλαιάς εποχής και ο τρόπος διαβίωσης των ανθρώπων με όλες τις δυσκολίες της φτώχειας και της καταδυνάστευσης τους από τους Τούρκους και Άγγλους κατακτητές.
Είναι διηγήματά που δεσπόζουν στη συγγραφική του δημιουργία και όταν τα διαβάζει κανείς, μεταφέρεται νοερά σε χαρακτήρες του λαού. Το μεγαλύτερο μέρος της συγγραφικής του έμπνευσης το άντλησε από παλιές ιστορίες διηγήσεις των γερόντων και μέσα από τη χριστιανική παράδοση.
Ορισμένες από τις ιστορίες του περιέχουν μερική μυθολογία, και είναι αποτέλεσμα των παραλογών που δημιουργούνται όταν μεταφέρονται από στόμα σε στόμα. Σημασία έχει ότι είναι όλες αποτέλεσμα από αυτούσιες διηγήσεις.
Πέραν από τα βιωματικά του διηγήματα, τα υπόλοιπα είναι παρμένα από την καθημερινή ζωή και τα ήθη και έθιμα του τόπου. Με το μεγαλύτερο μέρος του έργου του να είναι κατασκευασμένο και παντρεμένο με την πραγματικότητα και την αλήθεια των ιστορήσεων αυτών, αλλά και αντλώντας από τον πλούτο των θρύλων και των δοξασιών, απ όσα είδε και συγκινήθηκε, απ όσα άκουσε και ταράχτηκε,  απ όσα τον άγγιξαν πραγματικά και τον ταρακούνησαν, τα πήρε όλα και τα μεταμόρφωσε και τα έπλασε και τα έγραψε με έναν τρόπο γραφής δικό του με προσήλωση στη θρησκευτική πίστη, αλλά αναδεικνύοντας περισσότερο τις δεισιδαιμονικές φοβίες των ανθρώπων.
Φτιάχνοντας μ αυτό τον τρόπο ιστορίες-διηγήματα που προκαλούσαν το ενδιαφέρον των ανθρώπων, κατάφερε στη σύντομη συγγραφική του εργασία να αποχτήσει πολλούς αναγνώστες που περίμεναν με αδημονία την κυκλοφορία των τοπικών εφημερίδων που φιλοξενούσαν τα διηγήματα του.